CentOS6.5 Mükemmel Server

TMUX Kurulumu

Bazen ssh ekranında sunucunuzun uzun bir işlemini beklemek zorunda kalırsınız. Örneğin büyük bir dosya indiriyorsunuz ya da ffmpeg benzeri bir converterla dönüştürme yapıyorsunuz ve bu işlem saatler sürebilir. Böyle bir durumda ssh oturumunu kapatmak o işlemi sonlandıracaktır. O işlemi background'a (arka plana) atarak ssh ekranından (işlemi sonlandırmadan da) çıkmak mümkün. Ancak bu şekilde de program çalışmayı başarılı bir şekilde bitirdi mi, bitirdiyse hangi çıktıyı verdi gibi soru işaretlerine cevap vermek biraz zor.

Bu tür işlemleri linux da varsayılan olarak gelen screen komutu ile yapmak mümkün. tmux da screen muadili ancak daha kullanıcı dostu bir program. Yüklüyoruz;

evet yüklendi. Kullanımına gelince...

komutuyla yeni bir ssh penceresi açılır. CTRL+B kombinasyonu ve sonrasında klavyedeki "d" tuşuna basınca tmux oturumunu detach etmiş (arka plana gizlemiş) oluyoruz.

komutuyla açık olan tmux oturumlarını listeliyoruz. İlk sütunda oturum numarası yer alır ve 0'dan başlar. Herhangi bir oturumu tekrar attach etmek (ön plana getirmek) için;

şeklinde 0 yerine ilgili oturum numarasını yazabiliriz. tmux ile açılan oturumu kapatmak için CTRL+D kombinasyonunu yada;

komutunu uyguluyoruz. Aşağıdaki ekran görüntülerinde tmux komutlarına çıkan döngüler yer almakta, [detached] döngüsünden sonraki tmux ls komutunda açık olan yani detach edilmiş tmux oturumu listelenmiş 0 ile numaralanmış.

TMUX-Resim-1

TMUX-Resim-2

TMUX-Resim-3

TMUX-Resim-4

TMUX-Resim-5

TMUX-Resim-6

TMUX-Resim-7

TMUX-Resim-8

TMUX-Resim-9

PlowShare Kurulumu

PlowShare Windowsun veya Linuxun masaüstü ortamında JDownloader kullananlar için CLI (Komut Satırı Arayüzü) scriptidir. RapidShare, Mediafire, Netload.in, Uploaded.net gibi dosya paylaşım sitelerinden dosya indirmeye yarar. Kurulum için;

komutunu uyguluyoruz. Örnek komutlar;

komutuyla ilgili sitedeki dosyayı indirir. Captcha içeriyorsa onu ssh ekranına tanımlamaya çalışır, orada içeren karakterlerin girilmesini ister, karakterler ssh ekranından okunamıyorsa /tmp dizini altındaki resim dosyası (genelde .png olur) açılarak, net okunabilir.

bu komutla da eğer o sitede premium hesabımız varsa ID yerine kullanıcı adınız PASS yerine de şifrenizi yazarak dosyayı daha çabuk indirebiliriz.

Plowshare-Resim-1

Plowshare-Resim-2

Plowshare-Resim-3

Plowshare-Resim-4

Plowshare-Resim-5

Plowshare-Resim-6

BIND DNS Sunucusu Kurulumu

Öncelikle mevcut olan bind paketlerini kaldırıyoruz;

Daha sonra bind ve bind-chroot paketlerini kuruyoruz;

Kurulumdan sonra konfigürasyona geçiyoruz,

dosyasını

editörüyle düzenliyoruz (şayet içeriğinde ibareler varsa bu dosyanın yedeğini alıyoruz);

Dosya içeriğini aşağıdaki şekilde değiştireceğiz, ancak kırmızı-kalın kısımları kendi bilgilerimize göre düzenlemeliyiz (IP, alan adı ve rDNS verilerini). rDNS verisi 67.45.123.in-addr.arpa ve rev.67.45.123.in-addr.arpa kısımlarında yapılacak değişikliğe gelelim, IP numaramızın son bloğunu yazmıyoruz. Kalan 3 bloğu da tersten yazıyoruz.

// Red Hat BIND Configuration Tool
//
// Default initial "Caching Only" name server configuration
//

options {
//recursion no;
allow-recursion {127.0.0.1;};
directory "/etc";
dump-file "/var/named/data/cache_dump.db";
statistics-file "/var/named/data/named_stats.txt";
/*
* If there is a firewall between you and nameservers you want
* to talk to, you might need to uncomment the query-source
* directive below. Previous versions of BIND always asked
* questions using port 53, but
BIND 8.1 uses an unprivileged
* port by default.
*/
// query-source address * port 53;
allow-transfer {123.45.67.89;};
};

zone "." IN {
type hint;
file "named.root";
};

zone "67.45.123.in-addr.arpa" IN {
type master;
file "rev.67.45.123.in-addr.arpa" ;
};

zone "alanadi.com" {
type master;
file "alanadi.com.db";
};

komutuyla yeni bir /var/named/chroot/etc/alanadi.com.db dosyası açtık. alanadi.com.db bağlantısında yeralan dosya içeriğini (123.45.67.89 ve alanadi.com kısımlarını kendi sunucumuzun bilgileri ile değiştirerek) picoyla açtığımız dosyaya kopyalayıp yapıştırıyoruz.

komutuyla yeni bir /var/named/chroot/etc/rev.67.45.123.in-addr.arpa dosyası açtık. rev.67.45.123.in-addr.arpa bağlantısında yeralan dosya içeriğini (alanadi.com, 67.45.123 ve 89 kısımlarını kendi sunucumuzun bilgileri ile değiştirerek) picoyla açtığımız dosyaya kopyalayıp yapıştırıyoruz.

komutlarıyla named (BIND DNS Sunucumuzu) başlattık, sistem başlangıcında otomatik çalışacak şekilde chkconfig ayarlaması yaptık, servis durumunu sorguladık ve alanadi.com domaininin durumunu sorguladık.

Yorum Yap


Not - Kullanabileceğiniz HTML etiket ve nitelikleri:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code class="" title="" data-url=""> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong> <pre class="" title="" data-url=""> <span class="" title="" data-url="">

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.